Stickers in huis zijn erg populair. Vooral muurstickerszijnal een tijd een ware trend. Teksten zijn daarbij favoriet. Een tekst die veel voorkomt in de slaapkamer is ‘Mr & Mrs.’ Een tekst die je veel op andere plekken in het huis vindt is deze: ‘In dit huis. Hebben we plezier. Maken we fouten. Zeggen we sorry. Beginnen we opnieuw. Worden we boos. Vergeven we. Geven we knuffels. Horen we bij elkaar. Hebben we lief.’ Van deze tekst zijn er allerlei variaties. Net als dat er diverse varianten zijn die beginnen met ‘Hotel mama.’ Als je op zoek bent naar stickers voor in huis, heb je de keus uit onder andere muurstickers, deurstickers, raamstickers en tegelstickers. In dit blog vertellen we meer over de ondergrond waarop je deze kunt plakken.

Muurstickers plakken

Zoals gezegd zijn muurstickers enorm populair. Echter, niet elke muur is hetzelfde. Kijk hoe de muur is afgewerkt. Is dat stucwerk of behang? En is dat geverfd of niet? Stickers plakken het beste op gladde ondergronden. Heb je glad stucwerk of glad behang? Dan zullen de meeste stickers wel blijven plakken. Is de muur afgewerkt met structuurverf, spack of structuurbehang? Dan ligt het er aan hoe ruw de muur is of stickers blijven plakken. Hoe ruwer de muur, hoe slechter het plakt. Wel is er een oplossing: neem stickers met sterkere lijm. Deze lijm is op rubberbasis, terwijl gewone lijm op waterbasis is. Om zeker te weten of je sticker blijft zitten, is het handig om een proefmonster van het materiaal op te vragen.

Stickers plakken op deuren

Wil je een sticker plakken op een deur? Kijk dan van welk materiaal de deur is gemaakt en hoe die is afgewerkt. Op een glazen deur kun je een raamsticker plakken. Is de deur van metaal? Kijk dan of het ijzerhoudend is of niet. Op ijzerhoudend metaal kun je naast gewoon vinyl ook een magneetsticker plakken. Het voordeel hiervan is dat je de sticker kunt verwijderen zonder dat je last hebt van lijmresten. Op aluminium hecht een magneetsticker niet, maar wel de meeste vinylsoorten. Bij kunststof deuren hangt het van het soort kunststof af. Bevat het kunststof PP (polypropeen) of PE (polytheen), dan zal een gewone sticker minder goed blijven plakken en heb jeook een sticker met sterke lijm nodig. Weet je niet van welk soort kunststof je deur gemaakt is? Neem het zekere voor het onzekere en bestel een deursticker met een krachtigere lijmsoort.

Deurstickers op houten deuren

Heb je een houten deur? Dan ligt het aan de afwerking of een sticker plakt of niet. Is de deur geverfd of gelakt? Dan kun je daar deurstickers van gewoon vinyl opplakken. Wel is het belangrijk dat de deur goed ontvet en geschuurd is voordat de verf of lak is aangebracht. Anders kunnen de stickers loslaten. Is je deur mooi glad geschaafd? Dan zal het ook minder problemen opleveren dan als de deur nog helemaal ruw is. Bij deuren is het net als bij muren: hoe ruwer, hoe slechter stickers blijven zitten. Deurstickers zijn verkrijgbaar met allerlei soorten lijm. Twijfel je welke je nodig hebt, vraag dan een proefstukje op. Zo voorkom je teleurstellingen.

Verschillende soorten raamstickers

Glas is een ondergrond waarop stickers goed plakken. Toch heb je verschillende soorten raamstickers. Je hebt permanente en makkelijk verwijderbare raamstickers. De eerste worden gemaakt van gewoon vinyl, de andere van statisch vinyl. Statisch vinyl kan je ook verwijderen zonder dat je last hebt van lijmresten. Verder is het bij de meeste raamstickers mogelijk om de plakkant te bedrukken. Het voordeel hiervan is dat je de sticker aan de binnenkant van het raam kunt plakken, terwijl je de opdruk aan de buitenkant ziet. Ook heb je dubbelzijdige raamstickers. Dan zie je binnen en buiten dezelfde opdruk.

Tegelstickers voor keuken, badkamer en toilet

Naast bovengenoemde stickers heb je ook nog tegelstickers. Tegelstickers zijn ideaal als je je keuken, badkamer en/of toilet op wil knappen, maar geen zin hebt in een grote verbouwing. Je kunt al je tegels beplakken of hier en daar accenten aanbrengen. Als je tegelstickers bestelt, let er dan op dat je echte tegelstickers koopt. Deze worden namelijk gemaakt van stickers met een sterkere lijmlaag. In de meeste ruimtes waar je tegelstickers opplakt, heb je te maken met vocht. Daarom zijn gewone vinylstickers af te raden. Die kunnen na verloop van tijd loslaten.

Comments are closed.

Post Navigation