Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen te verkrijgen. Voordat je een zonnepaneel aanschaft is het slim om je eerst te verdiepen in de verschillende soorten panelen. Zo is het rendement zonnepanelen een belangrijke factor bij het aanschaffen. In deze blog beschrijven wij de verschillende zonnepanelen.

Zwart of donkerblauwe zonnepanelen

Er zijn zwarte en donkerblauw zonnepanelen en de kleur is niet het enige verschil tussen beide panelen.

Zo hebben de donkerblauwe panelen hebben een aluminium rand en de zwarte panelen zijn volledig zwart. Veel mensen vinden zo een aluminium rand niet mooi. Daarom gaat hun voorkeur vaak uit naar volledig zwarte panelen. Er is ook een technisch verschil tussen deze twee panelen: de zwarte zonnepanelen bevatten monocellen en de donkerblauwe bevatten polycellen. Eventueel kan je ook kiezen uit dunnere film panelen. Deze worden ook wel CIS-panelen genoemd. Deze zonnepanelen hebben echter meer oppervlakte nodig. Hier staat wel wat tegenover: het rendement van deze zonnepanelen is meestal wel hoger. 

 

Efficientie 

Efficiëntie, oftewel rendement zonnepanelen, is één van de belangrijkste eigenschappen van een zonnepaneel. Het rendement zonnepanelen ligt tussen de 15 en 22%. Dit betekent dat een zonnepaneel tussen de 15 en 22% van alle zonlicht kan omzetten in elektriciteit. Een hogere efficiëntie zorgt er dus voor dat je meer stroom kunt opwekken en zorgt ervoor dat jij je zonnepanelen sneller heb terugverdiend.  

Capaciteit

Wattpiek (Wp) is waar de capaciteit van de zonnepanelen mee worden uitgedrukt. Zonnepanelen met de capaciteit van bijvoorbeeld 280 Wp leveren meer op dan zonnepanelen van 240 Wp. Uiteraard is een zonnepaneel van 240 Wp ook goedkoper. Met een klein dakoppervlakte is het aan te raden om een zonnepaneel te kopen met een hoge capaciteit.

 

Rendement van zonnepanelen verhogen 

Het is mogelijk om het rendement van zonnepanelen te verhogen door middel van goed onderhoud. In de zomer is het rendement van de panelen het hoogst: deze maanden zorgen dan ook voor 75% van de totale opbrengst. Het is dus belangrijk om de zomer in te gaan met schone panelen. Ze zeggen dat de panelen vanzelf gereinigd worden als het regent, maar het is toch handig om een aantal keer per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Het jaarlijks schoonmaken van de zonnepanelen blijkt 3% extra rendement op te leveren. Het is aan te raden om ongeveer 3 keer per jaar te checken of het paneel schoon is. Wist je dat grote klodders vogelpoep ervoor kunnen zorgen dat het rendement wordt verlaagd met 3 tot 5%? Goed schoonhouden dus!

 

Comments are closed.

Post Navigation